2011-08-22

sekmadienio kepiniai: tilapija jogurto, imbiero ir aštrių prieskonių padaže


indų virtuvė - viena mėgstamiausių. ir namuose praktiškai negaminamų.. kodėl? todėl kad pavarčius receptus atrodo tiesiog reikalaujanti labai išsamaus pasiruošimo, o taip pat ir laiko. bet šis receptas atitiko reikalavimą "greitai, lengvai ir skaniai".., juo labiau, receptas iš indų šeimos, turinčios Kanadoje populiarų nuosavą restoranėlį, naujos receptų knygos Vij's at Home: Relax, Honey. nuostabus ir puikiai nuteikiantis pavadinimas, taip kad negi neišbandysi?! išbandėm!

taigi. jogurtas marinatuose yra gera alternatyva svogūnams ir česnakui, tiesiog jų tuomet nebereikia. labai tinkama tiems, kas nemėgta svogūnų ar česnako, ar tiesiog tiems, kam norisi įvairovės. į šį patiekalą jei norisi galima dėti ir pakeptus svogūnus ar česnakus, ar pvz visiškai nenaudoti imbiero. žodžiu, galima visaip eksperimentuoti, nesugadinant skonio. lygiai kaip galima naudoti nebūtinai tilapiją, o bet kokią kitą baltą žuvį. 

6 porcijoms: 

paruošimo & gamybos laikas: 30 minučių
600gr jogurto, būtinai riebaus
80gr aliejaus
1,5 šaukštelio kumino sėklų
1/4 šaukštelio asafetidos (pasirinktinai)
3 šaukšteliai smulkiai pjaustyto imbiero
1,5 šaukštelio druskos
1 šaukštelis ilgosios ciber
žolės
2 šaukšteliai maltos kalendros
1 šaukštelis paprikos miltelių
1 šaukštelis maltų kajeno pipirų (pasirinktinai)
720gr vandens
120gr supjaustytos žalios kalendros


jogurtą supilam į platų indą ir padedam į šoną. vidutinio dydžio puode apie minutę laiko pakaitinam aliejų. dedam kumino sėklas ir kepinam 30 - 45 sekundes arba iki kol paruduoja. beriam asafetidą. po maždaug 30 - 45 sekundžių ji paruduos, tuomet dedam imbierą, maišom ir kepinam apie minutę. beriam druską, ciberžolę (naudojau tiesiog paprastą), maltą kalendrą, paprikos miltelius, kajeną ir viską maišom 2-3 minutes. tuomet išjungiam ugnį ir įmaišom vandenį. .
kad jogurtas nesugyžtų, į jį įmaišom apie 240gr jau turimo vandens su prieskoniais, gerai išmaišom paprastu rankiniu plakikliu, ir visa tai supilam atgal į puodą su vandeniu ir prieskoniais. jungiam didelę ugnį ir užverdam, nuolat pamaišant. užvirus ugnį mažinam iki vidutinės, ir paliekam 5 minutėms, sykis nuo sykio pamaišant. tuo tarpu ruošiam žuvį. 


12 tilapijų file gabaliukų (900gr - 1kg)
120gr baltos duonos trupinių
1 šaukštelis maltų kajeno pipirų
1 šaukštelis druskos
2 šaukšteliai maltos kalendros
1/2 šaukštelio ilgosios ciberžolės
1/2 šaukštelio juodųjų maltų pipirų (pasirinktinai)
1 šaukštelis paprikos miltelių (pasirinktinai)
1/2 šaukštelio asafetidos (pasirinktinai)
6 - 8 šaukšteliai aliejaus



dideliame inde sumaišom trupinius ir visus prieskonius - kajeno pipirus, druską, kalendrą, ciberžolę, juodus maltus pipirus, paprikos miltelius ir asafetidą. tilapijos file gabaliukus tiesiog dedam į prieskonių mišinį iš vienos ir iš kitos pusės kad pilnai jais pasidengtų. 
keptuvėje ant vidutinės ugnies pašildome 1 šaukštelį aliejaus. dedam kiek telpa file gabaliukų, kepam apie 2 minutes. švelniai apverčiam ant kitos pusės ir vėl kepam apie 2 minutes. 
iškepus žuvį, grįžtam prie prieskonių padažo, - vėl padidinam ugnį ir kaitinam padažą iki užvirimo, keliskart pamaišant. pabaigoje įmaišom žalią pjaustytą kalendą ir pilam ant file ir tiekiam į lėkštes. 

prie šio patiekalo labai tiko paprasti ryžiai ir špinatai su žaliom salotom bei alyvuogių aliejum.
tiesą sakant, padažas iš pirmo karto nepavyko.. klaida buvo parduotuvinis jogurtas, kuris toli gražu nėra toks riebus ir "pilnas", kaip pirktas turguje iš ūkininkų. todėl sekantis kartas bus tik su tikru jogurtu.

via thekitchn.com

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą