2011-08-30

virtuvės terapija: banoffee pyragas skrandžiui ir sielai atgaivinti

http://eatgood4life.blogspot.com/
po mistiškai skambančių banoffee deserto pavadinimu slepiasi labai lengvai gaminamas super skanus desertas iš bananų, grietinėlės, karamelizuoto kondensuoto pieno (arba toffee/irisų padažo..), susmulkintų sausainių ir sviesto. viskas. dar šokolado arba cinamono.
banoffee receptūros teisės priklauso Ian Dowding'o ir Nigel Mackenzie restoranui The Hungry Monk (Alkanas vienuolis) Anglijoje. įkvėpti amerikietiško Blum's Coffee Toffee pyrago (irisų padažu dengta kavos skonio plakta grietinėle), 1972m. jie patobulino receptą, naudodami minkštą irisų padažą, verdamą iš kondensuoto pieno bei pridėjo sluoksnį bananų. savo desertą jie pavadino "Banoffi". didžiulis pripažinimas atėjo iškart. receptą perėmė restoranai ne tik Britanijoje, bet ir Australijoje bei Amerikoje. ant restorano sienos puikuojasi lentelė su užrašu jog tai yra šio visame pasaulyje pamėgto deserto atsiradimo vieta. nuo pat pradžių autoriai savo recepto sudėties neslėpė, nes jiems buvo labai svarbu "teisinga" deserto versija. Nestle kondensuoto pieno skardinės nematėme, bet sako, jog ant jos yra nurodyta būtent banoffee receptūra. anot autorių, baisiausias dalykas galintis sugadinti šį desertą - tai purškiama grietinėlė..

ačiū Linai už šį atradimą, nes įtariu šis nerealus desertas bus Nr.1 visus likusius šiuos ir dar ateinančius metus!

reikės: 
450gr kondensuoto pieno, - naudojau vieną skardinę jau paruošto "karamelizuoto" sutirštinto pieno
350gr savo mėgiamų sausainių, - naudojau "klasikinius" becukrius sausainius "Gaidelis"
150gr sviesto, ištirpdyto
285gr riebios grietinėlės (skirtos plakimui, kitaip tariant)
3 bananai, supjaustyti gabalėliais

paruošimas:
1. paprasčiausia naudoti jau paruoštą karamelizuotą sutirštintą (kondensuotą) pieną, bet kas labai nori, gali jį pasidaryti ir patys, - tam reikia nuo kondensuoto pieno skardinės nuėmus popierinę etiketę, panardinti skardinę į verdantį vandenį ir toliau virti maždaug 3-4 valandas. kuo ilgiau verdat, tuo tamsesnis ir klampesnis gausis padažas. būtinai žiūrėkite, kad skardinė būtų PILNAI panardinta vandenyje, nes kitaip ji tiesiog sprogs..J 
2. pagrindui: sutrupinam sausainius, arba sumalam juos mikseriu, ir sumaišom su išlydytu sviestu. šią masę dedam į formą, paviršių išlyginam, kad neliktų jokių tarpelių. ir dedam į šaldytuvą, kad sustingtų. kol šąla ir stingsta, išplakam grietinėlę.
3. traukiam iš šaldytuvo formą, ir ant sustingusio pagrindo dedam sluoksnį karamelizuoto pieno, išlyginam. dedam supjaustytus bananų gabalėlius. ir visa tai padengiam greitinėle. ant viršaus barstom tarkuotą šokoladą, bet aš pasinaudojau patarimu vietoj jo naudoti cinamoną, - tiems, kas patinka cinamonas, jį pasirinkę neapsiriks! išbandyti šokolado vietoj jo dar nekilo noras.. 
valgyti galima jau po 2-3 val. išbandyta ir tiek neišlaukiant.. be galo skanu!J

pradanginus fotoaparato laidą, labai gaila bet savo kūrinio nuotraukas teks talpinti kitą kartą, tačiau atrodo labai panašiai:
via http://eatgood4life.blogspot.com/

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą