2011-07-24

sekmadienio kepiniai: su citrina troškinta vištiena pupelėse + mėtų pesto

via http://www.thekitchn.com/
nežinau kaip jums, bet man vasarą norisi virtuvėje susisukti kuo greičiau, kad liktų daugiau laiko kitiems malonumams. todėl taip vadinami "vieno puodo" receptai šiuo metu yra ypač sveikintini. taip labai, kad net tampa nesudėtinga imti ir išsiversti receptus iš anglų kalbos (paprastai tai daryti pritingiu, ypač kai po ranka visada yra puikūs ir aiškūs Beatos virtuvės receptai..
taigi,
anot recepto autorių, paskaičiavimai yra 6 - 8 porcijoms, arba 3-4 porcijoms "pagal mus"
apie 450gr baltų mažų pupelių (naudoju 3 skardines konservuotų pupelių)
2 dideli šaukštai alyvuogių aliejaus
4 skiltelės česnako, sutrintos
1 mažas svogūnas, supjaustytas
2 citrinos
apie 900gr vištos krūtinėlių be kaulų
Košerinė druska (naudoju įprastą arba Himalajų druską) ir šviežiai sumalti pipirai 
4 nuskabytos šviežių čiobrelių šakelės
2/3 puodelio smulkiai supjaustytų krapų

pagal originalų receptą - pupeles reikia užpilti vandeniu ir palikti mirkti 24 valandoms ar bent per naktį. bet tam reikia nepamiršti susiplanuoti meniu iš vakaro. kitu atveju puikiai tinka ir baltosios pupelės iš skardinės, - ir tiesą sakant, karališkos baltos pupelės netgi skaniau už baltas mažasias.

prie darbų. pirmiausia įkaitinam orkaitę iki 180°C. į kepimo indą (naudoju keramikinį) pilame alyvuogių aliejų, suberiame česnaką ir svogūną ir sykis nuo sykio pamaišant kepame 5 - 7 minutes, iki kol suminkštėja svogūnai. man skanu juos net šiek tiek apkepinti. tuomet sudedam nusausintas pupeles (arba jei naudosite konservuotas pupeles - žinoma jas reikia nusunkti). pupeles išmaišom sumaišom su svogūnais, česnakais ir aliejum, - išlyginam jas inde tarsi darytume pagrindą. sumažinam ugnį.
plačiomis ilgomis juostomis nulupame citrinos žievelę. jei nepavyks, - ne bėda, skonis nuo to nepasikeis. stengiamės nulupti tik geltonąją žievelės dalį - nes nuo baltosios žievelės dalies tiesiog rastųsi kartumas, o jis čia nereikalingas. nuluptas žieveles dedame į troškinį ir viską išmaišome. tuomet išspaudžiame vieną citriną ir sultis supilame ant pupelių. antrą citriną kol kas pasilaikome. 

vištieną apibarstome druska ir pipirais ir dedame ant pupelių. pagal receptą dabar reikėtų pripilti tiek vandens, kad apsemtų pupeles (bet ne ant jų viršaus sudėtą vištieną). aš naudoju pupeles iš skardinės, tad vandens nebepilu, ir viskas puikiai pavyksta. manau kiekvienas pasidarys pagal savo skonį ir pomėgį. vištieną apibarstome čiobreliais. grąžiname ugnies stiprumą ir laukiame kol vanduo ims kunkuliuoti, tuomet uždengiame dangčiu. turiu pasakyti, kad tiesą sakant recepto nuosekliai nesilaikiau ir dangčiu išvis nedengiau..

kepam apie 1 - 1,5 valandos, ar paprasčiau tariant, iki kol apskrunda vištiena.
via http://www.thekitchn.com/
baigus kepti, patariama čiobrelius nuimti, - bet mums jie labai patinka, todėl juos mielai palieku. vištieną išimam ir išdėliojam į lėkštes. tuomet nutarkuotą antros citrinos žievelę ir išspaustas sultis supilam į pupeles ir išmaišom, apibarstom krapais. pupeles kraunam į lėkštes šalia vištienos, ant viršaus dedam mėtų pesto ir - skanaus! tiesą sakant, pupelės su pesto irgi ne mažiau skanu!

rekomenduojama šalia patiekti salotų ar minkštos duonos, kad būtų galima pilnai išgraibyti padažą, nes tokį palikti būtų nuodėmė, o su šaukštu juk nesrėbsi.. salotos ar špinatai tinka kuo puikiausiai, - išbandyta!

šviežių mėtų pesto
gaunasi 2/3 puodelio

4 puodeliai mėtų lapų
1/3 puodelio migdolų
2 skiltelės česnako, supjaustyto dideliais gabalėliais
1/4 puodelio alyvuogių aliejaus, ar jei reikia, galima pilti ir daugiau, bet nepersistengti, nes bus kartu
Košerinės druskos (vėlgi naudoju įprastą arba Himalajų druską) ir šviežiai sumaltų juodųjų pipirų

visus produktus suberiam į mikserį ir malam iki susimala iki vientisos masės. ne pagal receptą, bet migdolus sumalu pirmiausia - taip palengvėja tolesnis malimo procesas. jei kažkuriuo būdu viso pesto neišnaudosit vienu ypu, indą su pesto pilnai uždenkite plastikine plėvele ir iškart dėkite į šaldytuvą tam, kad pesto neišsivadėtų.

turiu pasakyti, kad pupelių ir citrinos junginio skonis labai netikėtas ir beprotiškai skanus! o šviežių mėtų pesto galima dėti ant bet ko, - taip skanu!
via http://www.thekitchn.com/

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą